Släpvagnsdelar

Det är många ägare av släpvagnar som inte tycker det är så noga att hålla sin släpvagn i bra bruksskick. Många tänker kanske inte på att släpet också behöver underhållas precis som bilen. Kanske är det för att släpvagnen används så sällan att man inbillar sig att den inte behöver några nya släpvagnsdelar i samma utsträckning som bilen behöver nya delar. Men om släpvagnen blir stående för länge utan att användas så ökar ju istället riskerna med att bromsarna rostar eller får sämre funktion och att handbromsen kanske inte fungerar så bra när den inte används. Fukt i elkontakten kan också förekomma och när du väl ska använda din släpvagn så brukar det vara försent att åtgärda en blinkers som inte funkar, eller en broms som inte riktigt tar.

Däck & belysning – viktiga släpvagnsdelar

Att köra runt med dåliga däck som kanske är alldeles för gamla och gummit har torkat och kanske till och med börjat spricka, är en riktig trafikfara. Hur många tror ni kontrollerar däcken på släpvagnen som kanske används tio gånger per år? Många vet inte om att däcken är färskvara, att torra däck utgör en trafikfara. Det räcker inte bara att din bil är i bra skick när du ska köra tunga saker på din släpvagn eller framförallt om du ska köra hästsläp med en häst på ett halvt ton i transporten. En dålig eller ej fungerande blinkers kan få förödande konsekvenser i både mörker och dagsljus.

Glöm inte besiktiga släpvagnen

Eftersom många släpvagnar blir stående större delen av året, kanske till och med utomhus lite halvt glömd bakom garaget eller en lada, så ökar riskerna att den är i så dåligt skick att den inte går igenom en besiktning. Därför är mörkertalet av de som kör utan besiktigade släp troligtvis väldigt högt. Se nu till att få ditt släp besiktigat och godkänt både för din egen säkerhet men också för dina medtrafikanter.